Rasen bengal är ett resultat av korsning mellan  kattdjuret Asian Leopard Cat (ALC) och tamkatt. Dagens bengalkatter är många generationer från sitt vilda ursprung och är en vanlig tamkatt. Den första bengalen kom till Sverige omkring 1995 och 1999 blev den godkänd av SVERAK.

Bengalkatten är en intelligent katt som gillar att "hjälpa till" och vara med överallt. Den är en aktiv katt som gillar att springa, busa, hoppa och klättra, många lär sig också att apportera t.ex. leksaker. De allra flesta tycker om att ha en katt kompis, vilket nog husse och matte också uppskattar, om man själv inte har mycket tid över för lek och bus. Många tycker också om vatten och är gärna  med och plaskar i diskhon eller handfatet.

De flesta bengaler är inga "knä katter" utan föredrar att ligga en bit ifrån, eller när det passar, komma och lägga sig i knät. Bengalen passar bra som innekatt, men många trivs med att få komma ut i en rast gård ibland, eller gå på promenad i koppel.

Bengalkattens grund mönster är spotted (n 24) och marble (n 22). Den finns i olika färger, där svartspotted (brunspotted) är det vanligaste. Sedan finns även färgerna Seal Lynxpoint (även kallad snow), Seal Mink och Seal Sepia som alla är ljusare varianter. Bengalen har också något som kallas för glitter som gör att deras päls ser ut att glittra. De flesta bengaler har glitter mer eller mindre, men det finns också de som inte har.

En liten sida för att beräkna utfall av mönster och färg vid parning, hittar ni här

Vill du läsa mer om bengalkatten, dess historia, egenskaper och färger m.m.
Gå in på föreningen Bengalkattens hemsida: